3rd February 2016 Current Affairs Quiz

3rd February 2016 Current Affairs Quiz Archana Ramasundram Senior IPS officer becomes 1st woman DG of SSB: Archana Ramasundram Senior IPS officer was appointed as the Director General of SSB Sashastra Seema Bal. She was the first woman to head a paramilitary force and she is currently Special Director, National Crime Records Bureau.

In 6th bi-monthly monetary policy review the RBI rates unchanged- For year 2016 has maintained status quo in key policy interest rate the RBI Reserve Bank of India in its sixth bi-monthly financial policy review. On the credit policy accommodative RBI has kept its stance

K Durga Prasad senior IPS officer appointed as DG of CRPF- K Durga Prasad senior IPS officer has DG Director General of CRPF Central Reserve Police Force appointed by the Union Government. by ACC Appointments Committee of the Cabinet Decision in this regard was taken and headed by Prime Minister Narendra Modi in New Delhi.

Daily QUIZ-03-02-2016

1. Construction work of Borehole Geophysics Research Laboratory (BGRL) was inaugurated on 2 February 2016 by Union Minister Harsh Vardhan at

A. Karjat, Maharashtra
B. Banghat, Uttarakhand
C. Lansdowne, Uttarakhand
D. Karad, Maharashtra

Answer: A. Karad, Maharashtra

2. Which social legislation on 2 February 2016 completed ten years of implementation?

A. Right to Education Act
B. Food Security Act
C. Street Vendors Act
D. MGNREGA

Answer: D. MGNREGA

3. What is the theme of the World Wetlands Day that was observed on 2 February 2016?

A. Sustainable Lands for Development
B. Wetlands for our Future – Sustainable Livelihoods
C. Wetlands-Cultivable Lands
D. None of These

Answer: B. Wetlands for our Future – Sustainable Livelihoods

4. In which city the third Global Ayurveda Festival began on 31 January 2016?

A. Bengaluru
B. Kozhikode
C. Mumbai
D. Hyderabad

Answer: B. Kozhikode

5. India’s first underwater restaurant was unveiled on 1 February 2016 in which city?

A. Chennai
B. Ahmedabad
C. Pune
D. Mumbai

Answer: B. Ahmedabad

6. Which country on 1 February 2016 lifted ban on import of Indian Groundnut?

A. Vietnam
B. Philippines
C. Pakistan
D. China

Answer: A. Vietnam

7. Prime Minister Narendra Modi and Afghanistan Chief Executive Officer on 1 February 2016 inked a pact for visa-free travel by their diplomats. What is the name of the Afghan CEO?

A. Ashraf Ghani
B. Abdullah Ghani
C. Ashraf Ashraf
D. Abdullah Abdullah

Answer: D. Abdullah Abdullah

8. Name former President APJ Abdul Kalam’s book that was launched in Johannesburg, South Africa on 1 January 2016.

A. Transcendence: My Spiritual Experiences with Pramukh Swamiji
B. Wings of Fire
C. Turning Points
D. Indomitable Spirit

Answer: A. Transcendence: My Spiritual Experiences with Pramukh Swamiji